• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

INNOVATIEPRIJS WINDBREEKGAAS

Geplaatst: 23-03-2017

Wij feliciteren Mts Smit-Hazenberg met de gewonnen INNOVATIEPRIJS voor WINDBREEKGAAS

MTS Smit-Hazenberg heeft in samenwerking met Van den Eijnde Nettenverkoop een concept hiervoor ontwikkeld.

Windbreekgaas voor preventie vogelgriep

Hans Hazenberg plaatste windbreekgaas voor de inlaatopeningen om het risico op insleep van het vogelgriepvirus te verkleinen. Dat virus komt via nevel, mest en veren van wilde vogels de stal binnen. Uit de vogelgriepuitbraken van 2013 is bekend dat de verspreiding te maken bleek te hebben met de windrichting en ook dat bij sommige uitbraken de besmetting was ontstaan bij luchtinlaten. Windbreekgaas kan voorkomen dat mest en veren de stal binnenkomen. Het grote probleem is wel dat dit soort gazen snel verstopt raken door stof. Hoe fijner de mazen, hoe sneller ze dichtzitten.

In de VS zijn plannen om alle binnenkomende lucht in pluimveestallen te filteren. In het verlengde hiervan is het idee van Hazenberg zo gek nog niet. Sterker nog: volgens twee door de jury geraadpleegde deskundigen binnen GD en de faculteit diergeneeskunde in Utrecht zou het plaatsen van windbreekgaas op zich een goede zaak zijn. Reden voor een aanmoedigingsprijs.

Hans Hazenberg (46) in het Friese Abbega ontvangt een aanmoedigingsprijs voor windbreekgaas als luchtfilter tegen virusinsleep. - Foto: René den Engelsman

http://www.boerderij.nl/…/Innovaties-boeren-beloond-met-pr…/

Nieuws overzicht