• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

uitleg bevestigingsmogelijkheden


In uw zoektocht naar het perfecte verandadoek of verandazeil is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Om te voorkomen dat u verdwaald in het grote aanbod nemen we u graag mee in het selectieproces. Met de aanschaf van een Shadow Comfort verandadoek of verandazeil streven wij er naar dat u iedere dag van uw aankoop geniet en dat het een meerwaarde heeft. Er zijn tal van mogelijkheden! Van den Eijnde Nettenverkoop heeft voor iedere wens en budget een passende oplossing.


In uw zoektocht naar het perfecte verandadoek of verandazeil is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Om te voorkomen dat u verdwaald in het grote aanbod nemen we u graag mee in het selectieproces. Met de aanschaf van een Shadow Comfort verandadoek of verandazeil streven wij er naar dat u iedere dag van uw aankoop geniet en dat het een meerwaarde heeft. Er zijn tal van mogelijkheden! Van den Eijnde Nettenverkoop heeft voor iedere wens en budget een passende oplossing.

Om de verandazeilen op maat te kunnen maken, hebben we enkele maten nodig welke zelf eenvouding in te meten zijn. Omdat we onze verandazeilen meestal buitenzicht (buitenkant overkapping/veranda) fabriceren, vragen wij u een schets/tekening met buitenaanzicht aan te leveren voor het maken van een offerte of in het winkelwagentje toe te voegen bij uw bestelling. Indien uw wensen afwijkend zijn, kunnen we uiteraard samen met u naar andere oplossingen kijken.

Inmeten stap voor stap
* Binnenwerkse maat (dagmaat) van de (hoogte) bovenkant balk tot de grond/vloer en (lengte) tussen de palen of muren
* Dikte palen en dikte bovenbalk
* Staan de palen op poeren? hoogte en evt. breedte. Evt t.b.v. uitsparing. 
   Daarnaast is hoogte van de poer van belang bij bevestiging d.m.v. patentbeugels, tenax sluitingen of caravanrail.

De volgende stap is
* keuze verandadoek of verandazeil met of zonder raamfolie, kleur
* keuze wijze van bevestigen (zie uitleg verder op deze pagina)
* keuze oprolriempjes, deuropening door middel van ritsen of tunnel met buis ter verzwaring, tochtstrook

Belangrijke informatie (tekening)
* Advies is 1-2 cm van de grond te blijven om schuren te voorkomen 
* Indien u kiest voor raamfolie dient u de juiste verdeling hiervan door te geven. Hoogte raamfolie 1.37 m

* Kiest u voor een deur dan kunt u deze naar keuze laten plaatsen. De meeste deuren zijn ongeveer 90 cm. breed


* Staan de houten palen op poeren, geef dan de hoogte en eventuele breedte door zodat we daarvoor een uitsparing maken. Indien u kiest voor bevestiging met patentbeugels of tenax loxx sluitingen is het van belang dat het 1e ovale oog of de 1e tenax sluiting boven de poeren worden ingeslagen/gemaakt.

 

* Bij gebruik van tourniquet sluitingen adviseren we om de doeken te bevestigen op het midden van de paal (h.o.h. maat), minimale ruimte nodig op paal 6-7 cm. 


* Op een paal is het mogelijk om de doeken met ovale zeilringen te koppelen d.m.v. overlap met een tourniquetsluiting, meet hierbij h.o.h. paal + 3 cm extra per zijde


* Indien de keuze uitgaat naar ritsen is het belangrijk dat de rits net naast te paal wordt geplaatst. Een Rits wordt 7 cm uit de rand van het verandazeil of verandadoek gemaakt. Hierbij is het advies max. 3-4 cm. op de paal te meten.


* Meet op meerdere punten zodat u zeker weet dat de maatvoering goed is ivm hoogteverschil of verloop, evt. oplossen met tochtstrook
* Door de eigenschappen van HDPE materialen, PVC en raamfolie kunnen deze reageren op weersinvloeden. Kies daarom altijd voor voldoende ruimte (h.o.h.)
* Lever altijd een  tekening en foto's van de situatie aan zodat onze specialisten kunnen beoordelen of de maatvoering goed is
* De keuze van de juiste kleur is heel belangrijk. De kleur bepaalt grotendeels de stijl en uitstraling van de buitenruimte

Bevestigingsmogelijkheden:

Ronde zeilringen i.c.m. elastieken of haakjes
De meest voordelige oplossing is om te kiezen voor een ronde zeilring met een binnendiameter van 16 mm. Deze kunt u op elke gewenste positie in de randafwerking laten inslaan. Op de hoeken plaatsen we twee zeilringen. Bij gebruik van ronde zeilringen wordt altijd 5 cm breed pp-band om het doek gestikt. De Polypropyleen band wordt langs de randen omgevouwen en in de hoeken gestikt. Op deze stiknaad in de band hebben zeilringen minder houvast. Zeilringen in het midden van een doek plaatsen, is machinaal niet mogelijk en zonder verstevigde band zal het doek eerder inscheuren. Middels elastieken of haakjes kunt u de verandadoeken monteren. Ook de RVS karabijnhaken M8x80 mm kunnen hiervoor gebruikt worden.

Inmeten: Bij gebruik van ronde zeilogen met elastieken/haakjes meet u tussen de constructie/palen of muur in. Bij haakjes zal ook rekening moeten worden gehouden met de afstand van het haakje + schroefoog aan constuctie.

zeilring rond 16 mm

Ronde zeilring binnendiameter 16 mm.

Ovale Zeilringen i.c.m. tourniquet/patentbeugel
Indien u kiest voor een ovale zeilring gaat dit altijd in combinatie met de tourniquet. De ovale zeilring die in het doek bevestigd zit, wordt over de tourniquet geschoven. Wanneer u de tourniquet een kwartslag draait, houdt deze het shadow comfort doek vast achter de tourniquet. Ovale ogen worden 3 cm hart op hart oog uit de rand van het verandadoek of verandazeil ingeslagen. Voor deze toepassingen wordt een Polypropyleen band van 6 cm. gebruikt om de ovale zeilring in te slaan.

Inmeten: Bij gebruik van ovale ogen met patentbeugels is het gebruikelijk h.o.h. palen te meten. Minimale ruimte die nodig is voor tourniquets is 6-7 cm. Voor 1 stuks verandadoek kan hart op hart paal afmeting aangehouden worden, mits minimale ruimte 6-7 cm op de paal gemeten kan worden. Het is mogelijk meerdere aan elkaar grenzende verandadoeken op dezelfde rij tourniquets te bevestigen. Ovale ogen worden 3 cm h.o.h. ovaal oog uit de rand van het verandadoek ingeslagen. Per zijde zal 3 cm. extra lengte gemeten worden. Maatvoering wordt bij gebruik van meerdere doeken h.o.h. afmeting + 3 cm + 3 cm.

ovale zeilring

ovale zeilring

Tourniquet
Tourniquets worden ook wel patentbeugels of draaisluitingen genoemd. De tourniquet heeft dezelfde ovale vorm als de ovale zeilring. Ze worden gebruikt ter bevestiging van een zeildoek, verandadoek of verandazeil aan een vaste structuur. Bij de producten van Shadow Comfort gebruiken we alleen maar de kunststof patentbeugels. De patentbeugel wordt gecombineerd met een ovale zeilring met een afmeting 42x22 mm. Deze kunnen naar keuze geplaatst worden om ongeveer 25 of bijvoorbeeld 50 cm. Indien u deze alleen aan de zijkanten wilt plaatsen adviseren we u om de draaisluitingen om de 25 cm. te plaatsen. Zie beschrijving inmeten beschreven bij ovale zeilringen.

Tourniquet / patentbeugel

Tenax Loxx sluitingen
Een Tenax Loxx sluiting is breed toepasbaar. Met deze RVS drukknoppen bevestigt u niet alleen doek op doek maar kunt u deze ook gebruiken op hout, polyester of plaatmateriaal. Deze RVS drukknoppen zijn van een hoogwaardige kwaliteit en hebben een perfecte veer- en klemtechniek. De drukknoppen kunnen niet vanzelf losgaan dankzij de borging. Deze RVS drukknoppen kunt u zowel aan de bovenkant als aan de zijkant door ons laten plaatsen in het doek. Hiervoor is speciaal gereedschap nodig. De RVS uitvoering is zoutwaterbestendig waardoor ze niet gaan roesten en het een duurzame en mooie oplossing biedt voor de bevesting van een verandazeil. De tenax sluitingen worden altijd in 5 cm breed pp-band gemaakt.

Inmeten: Bij gebruik van tenax loxx sluitingen is het gebruikelijk h.o.h. palen te meten. Minimale ruimte op de paal die nodig is, is 5-6 cm. 
Aangezien de tenax sluitingen 2,5 cm. h.o.h. sluiting uit de rand worden ingeslagen, zal per zijde 2,5 cm. extra lengte gemeten worden. Maatvoering wordt h.o.h. + 2,5 cm + 2,5 cm.

Caravanrail en Kederband
Een caravanrail met vlag wordt gebruikt om het verandadoek aan de constructie vast te zetten. Op deze manier sluit het verandadoek perfect aan waardoor er geen opening ontstaat waar zon, wind of regen door kan komen. Aan de bovenzijde stikken we een kederband (pees) aan het verandazeil waarmee u deze dan heel gemakkelijk in de caravanrail kunt schuiven. Ook aan de zijkanten is een bevestiging mogelijk middels deze caravanrail. Aan de PP band van 5 cm. stikken we dan wederom een kederband (pees). Indien u voor deze oplossing kiest adviseren we u om er wel een rits naast te plaasten zodat u het doek makkelijk kunt open- en dichtmaken. De caravanrail met vlag kan op diverse manieren op de bovenbalk worden geplaatst. Onder de balk of aan de voor- of achterkant in het midden van de balk. Het advies is om het doek 1 of 2 cm. van de grond af te laten hangen. Indien u de caravanrail in het midden plaatst van de bovenbalk hebt u altijd voldoende ruimte indien uw ondergrond niet helemaal waterpas is.

Inmeten: De caravanrail met vlag is totaal ongeveer 3 cm. breed. 2 cm bestaat uit de vlag en 1 cm. is de opening waarin de kederband/peesband geschoven wordt.De caravanrail is op meerdere manieren aan een balk of paal te bevestigen. Vraag een van onze deskundige medewerkers om advies indeze.

 

caravanrail met vlag

Caravanrail met vlag

Kederband

Rail en roller schuifsysteem
Met een rail en roller schuifsysteem kunt u een verandadoek van HDPE als gordijn gebruiken. Door de rollagers kunt u heel gemakkelijk het doek open en dichtmaken. Een railsysteem wordt hoofdzakelijk gebruik i.c.m. verandadoek. Verandazeil van PVC is te stijf waardoor deze niet gemakkelijk invouwt.
Het verandadoek kan d.m.v. S-haakjes of tegenplaten aan de rollers gekoppeld worden. Het advies is aan bovenzijde ronde zeilringen met S-haakjes of de tegenplaten om de 25 cm. te plaatsen. De eerste en laatste zeilogen of tegenplaten worden door ons 8 cm. uit de rand geplaatst en daar tussen in worden deze gelijkmatig verdeeld.
De rails kunnen als plafondrail of als wandrail bevestigd worden. Bij wandrail zijn wandsteunen nodig.

Er zijn twee mogelijkheden om het doek aan de rail te koppelen. D.m.v. rollers + s-haken of rollers + tegenplaten. 

Inmeten: De rail is 3 cm breed.
De afstand onderkant rail tot rand doek bij gebruik van rollers + s-haken is 5 cm.
De afstand onderkant rail tot rand doek bij gebruik van rollers + tegenplaten is 1 cm.

Afhankelijk van het gebruik plafondrail of wandrail i.c.m. rollers + s-haken of tegenplaten zal de hoogte van het doek bepaald moeten worden.
Advies is het doek 1-2 cm van de grond te monteren. Dit om schuren bij in-uitschuiven te voorkomen.

Rail met rollagers met s-haak


Rail met rollagers en tegenplaten direct aan het doek

Ritsen
De kwaliteit van een verandazeil is ook te herkennen aan kleine details zoals ritssluitingen. In zowel de verandadoeken als de verandazeilen van Shadow Comfort worden de hoogwaardige YKK ritsen verwerkt. Indien u keuze uitgaat naar ritsen is het belangrijk dat de rits net naast te paal komt. De rits wordt 7 cm uit de rand van het verandazeil gemaakt. Advies is maximaal 3-4 cm. op de paal te meten. Er is keuze uit een rits zonder eindstop of een deelbare rits. 

Inmeten: Lengte van het verandadoek of verandazeil max. 3-4 cm op de palen meten. De rits valt dan naast/tussen de palen.

YKK Ritsen enkel en deelbaar

Verzwaring
Aan de onderzijde kunnen we van de PP band een tunnel maken waarin u een RVS verzwaringsbuis kunt plaatsen. Op deze manier is het doek mooier afgespannen en makkelijker op te rollen. Optioneel is te kiezen voor een stevige RVS buis ø 22 mm. uit ons assortiment zodat deze niet door zal gaan buigen. Uiteraard kunt u zelf kiezen voor een goedkopere oplossing.

Buisverzwaring RVS

Tochtstrook

Een tochtstrook of ook wel waterkeringsflap genoemd is de oplossing om tocht, vocht, koude, stof en bijvoorbeeld bladafval te weren. Een efficiënte manier om energiekosten en overlast te voorkomen. De tochtstrook wordt normaal gesproken direct aan de onderzijde van het verandazeil vastgestikt. Maar het is ook mogelijk om deze middels klittenband te laten maken. Op deze manier kunt u altijd zelf bepalen of u deze er wel of niet aan wilt. De tochtstroken hebben standaard een hoogte van 20 cm., maar omdat deze aan de band wordt gezet is er uiteindelijk maar 15 cm. bruikbaar. Mocht u een andere hoogte willen dan is dit uiteraard bespreekbaar.

tochtstrook

Meer informatie?

Inspiratie nodig? Neem een kijkje in onze digitale showroom! 
SHOWROOM

Komt u er nog niet uit en hebt u advies nodig van onze specialisten neem dan contact met ons op.
CONTACT

Meer informatie over wie we zijn en wat we doen? | klik hier

Hulp bij uw keuze

Heeft u vragen over producten, een bestelling of wilt u graag advies?
Of bent u geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Klantenservice