• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

Welke kleur schaduwdoek is het beste?

Geplaatst: 24-08-2023

Categorie: Schaduwdoeken

Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is het feit dat de kleur van een schaduwdoek meer invloed heeft dan je denkt. Er zijn namelijk een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden:

  • UV-wering
  • Warmtewering
  • Stijl en uiterlijk
  • Omgevingsfactoren

In deze blog vertellen we waar je op moet letten en welke kleur schaduwdoek je het beste kunt kiezen!

UV-wering

De kleur van het schaduwdoek heeft niet alleen visuele doeleinden. Maar welke kleur schaduwdoek is dan het beste in het tegenhouden van UV-straling? De functie van de kleur van schaduwdoek mag niet onderschat worden. De mate van UV-wering verschilt namelijk per kleur.

Hoe strakker de vezels van het doek op elkaar zitten, hoe minder UV-straling er door het doek komt. Dit is het geval bij donkere kleuren. Zo laat de ene kleur daarom meer straling door dan de ander en dat is niet geheel onbelangrijk. UV-straling kan namelijk voor vervelende verkleuring van meubilair of stoffen zorgen. Welke kleur schaduwdoek moet je dan kiezen?

Voor de optimale bescherming tegen zonnestraling kom je al snel bij donkere kleuren uit. Een donker doek laat namelijk minder licht en warmte door dan lichtere kleuren. Een licht schaduwdoek kan soms zelfs tot 15% meer UV-straling doorlaten dan donkere schaduwdoeken. Dit verschilt natuurlijk per kleur en er zijn uitzonderingen op de regel.

Hieronder zie je hoeveel procent UV-straling de kleuren uit het assortiment van Nettenverkoop tegenhouden.

Kleur

Percentage UV-straling

Mystic Grey

81%

Mystic Sand Grey

81%

Mystic White

81%

Arctic White

81%

Country Blue

88%

Desert Storm

95%

Deep Grey

93%

Moonstone Green

86%

Duocolor Carbon Black

96%

Sahara Sand

86%

 

Zoals je ziet scoort de kleur ‘Duocolor Carbon Black’ het hoogst op UV-wering. Ben je op zoek naar de beste bescherming, dan is deze donkere kleur dus het meest geschikt voor jou. De wit en grijstinten scoren daarentegen wat lager. Dit betekent niet direct dat dit geen goede schaduwdoeken zijn. Naast de sterkte van de UV-wering zijn er namelijk nog andere eigenschappen die de kleuren van elkaar onderscheiden.

 

 

Warmtewering

Een schaduwdoek heeft ook een warmtewerende werking. Het verschilt per kleur hoe warm het onder het schaduwdoek kan worden. Hoeveel straling en warmte een doek doorlaat licht aan het breisel. Hoe strakker en dichter de vezels van de stof op elkaar zitten, hoe minder licht en warmte er doorheen komt. Donkere kleuren zijn hier zeer geschikt voor.

Donkere kleuren absorberen op deze manier de hitte en de straling kan er niet doorheen. Als je graag een koele schaduw wilt creëren, is een donker schaduwdoek daarom de beste keuze.

Kun je dan nooit een mooie crèmekleurig doek kopen? Natuurlijk wel! Voor verschillende plekken kun je verschillende kleuren schaduwdoek gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een tuin of terras die op het zuiden gericht staat? Dan is een donkere kleur inderdaad verstandig, omdat je nou eenmaal de hele dag in de zon zit.

Maar heb je een balkon in meer oostelijke of noordelijke richting, dan zijn lichte of zachte kleuren zeer efficiënt. Je hebt hier minder zon en kan dus prima vertoeven onder een lichter schaduwdoek. 

Stijl en uiterlijk

De meest besproken factor van de kleur van je schaduwdoek is de uitstraling. Voor veel mensen zijn de looks van een schaduwdoek erg belangrijk. Niet gek natuurlijk. Je wilt graag dat je tuin, terras of balkon een geheel is. Welke kleur schaduwdoek je moet kiezen kan daarom per situatie verschillen. Heb je een wit of licht huis, dan past een wit of crèmekleurig schaduwdoek misschien goed. Heb je een donkerder huis, dan passen wat diepere kleuren beter in het plaatje.

Omgevingsfactoren

Niet alleen de kleur van je huis heeft invloed op de kleur van je schaduwdoek. De hele omgeving waar het doek zich in gaat bevinden is belangrijk om het schaduwdoek te laten integreren. Let daarom niet alleen op het schilderwerk van je huis, maar ook op de tegels van je tuin of de overkapping.

Wanneer je terras bijvoorbeeld tussen het groen ligt, dan passen wat diepere aardse kleuren goed. Hangt het schaduwdoek dichterbij andere huizen, dan zijn antraciet of zandkleurig mooie opties.

Welke kleur schaduwdoek kies je?

Welke kleur schaduwdoek je moet kiezen, is en blijft een persoonlijke keuze. Wel zijn er dus een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Er is in ieder geval genoeg keuze. Van mintgroen of zandbruin tot diepblauw en carbon zwart.

Nettenverkoop heeft een ruim assortiment trendy kleuren zodat er voor iedere situatie eentje tussen zit. Bekijk hier het assortiment schaduwdoeken van Nettenverkoop.

Ben jij op zoek naar een schaduwdoek maar ben je er nog niet helemaal over uit? Heb je toch nog vragen welke kleur je moeten kiezen of welke maat schaduwdoek voor jou het beste is?

Wij geven je graag advies. Neem gerust contact met ons op door ons te bellen op 0493-493491 of mail ons naar info@vdenettenverkoop.nl.

 

 

Blog overzicht