• Maatwerk
 • Direct contact
 • Snelle levering

Schaduwdoek ophangen: de ultieme handleiding

Geplaatst: 21-07-2023

Categorie: Schaduwdoeken

Ben je van plan om een schaduwdoek in je tuin of op je terras op te hangen? In deze handleiding lees je alles wat je moet weten. Hoe bevestig je een schaduwdoek, waar kun je schaduwdoeken aan ophangen en welke bevestigingsmaterialen heb je nodig? In deze blog komt het allemaal aan bod!

Schaduwdoek bevestigen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de plek waar je het schaduwdoek aan bevestigt. Heb je een element op je terras dat geschikt is als bevestigingspunt? Denk bijvoorbeeld aan een paal, de gevel, schutting of het balkon. Belangrijk is in ieder geval dat de bevestigingspunten stevig zijn.

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Hoe je een schaduwdoek bevestigt hangt af van het element dat je kiest. Hieronder lees je per element hoe je het schaduwdoek daaraan bevestigt:

Schaduwdoek aan gevel bevestigen

Wil je het schaduwdoek aan het huis bevestigen? Je bevestigt een schaduwdoek dan het beste aan je gevel met behulp van een plaat met oog en RVS spanschroef of RVS karabijnhaak:

 1. Kies de juiste plek voor je schaduwdoek. Zorg ervoor dat de plek zonnig en vrij is van obstakels.
 2. Meet de afstand tussen de twee bevestigingspunten.
 3. Boor gaten in de muur op de gewenste posities.
 4. Plaats de plaat met oog in de gaten en bevestig deze met vier schroeven.
 5. Bevestig het schaduwdoek aan de plaat met oog met behulp van een karabijnhaak of spanschroef.
 6. Span het schaduwdoek goed aan

 

 

 

Schaduwdoek bevestigen aan een paal

Kies je ervoor om het schaduwdoek te bevestigen aan een paal? Gebruik dan een paal van minimaal 9 x 9 cm en een lengte van 3 meter, zoals de Robina houten palen voor schaduwdoek.

Stappenplan voor het bevestigen van een schaduwdoek aan een paal:

 1. Kies een geschikte plek voor de paal. Zorg ervoor dat de plek zonnig en vrij is van obstakels.
 2. Graaf een gat in de grond met een diameter van ongeveer 10 cm en een diepte van ongeveer 80 cm.
 3. Plaats de paal in het gat en vul het gat met aarde. Stamp de aarde goed aan.
 4. Zet de paal schuin, met een helling van ongeveer 10-15 graden. Dit zorgt ervoor dat de paal voldoende tegendruk heeft in de wind.
 5. Bevestig het schaduwdoek aan de paal met behulp van een bout met oog voor paal of een RVS plaat met oog. Boor een gat door het hout en schroef het bevestigingssysteem aan de paal. Bevestig het doek vervolgens met een spanschroef of karabijnhaak.
 6. Span het schaduwdoek goed aan.

 

Schaduwdoek op balkon ophangen

Een schaduwdoek op het balkon ophangen behoort ook tot de mogelijkheden. Je hangt het doek dan op aan de balustrade van het balkon. Is deze van hout? Dan kun je een plaat met oog of RVS schroefoog aan de balustrade bevestigen en het schaduwdoek hieraan vastmaken met een karabijnhaak.  

Schaduwdoek aan schutting bevestigen

Ook als je het schaduwdoek aan de schutting bevestigt maak je het beste gebruik van oogplaatjes. Controleer voordat je begint wel even of de schutting wel stevig staat. Maak de oogplaatjes vast met RVS schroeven en maak het schaduwdoek vervolgens vast met een karabijnhaak.

Waar op letten bij het ophangen van een schaduwdoek?

Verder zijn er nog een aantal algemene aandachtspunten bij het ophangen van een schaduwdoek. We benoemen ze hieronder:

Zorg dat alle hoeken strak zijn gespannen

Zorg ervoor dat je het doek in elke hoek strak gespannen ophangt. Niets is zo vervelend als een wapperend schaduwdoek dat niet goed op spanning hangt!  

Controleer regelmatig de spanning

Loop regelmatig de spanschroeven na en span deze na indien noodzakelijk.

Zorg voor de juiste hellingshoek

Kies je voor een waterdicht schaduwdoek? Houd er dan rekening mee dat het doek een hellinghoek nodig heeft van 30 graden. Regent het, dan moet het water er gemakkelijk af kunnen lopen. Kies je voor een waterdoorlatend schaduwdoek, dan is de hellinghoek minder belangrijk.

 

Kies de juiste bevestigingsmaterialen

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor bevestigingsmaterialen die passen bij je situatie. Vind je het belangrijk dat je het schaduwdoek snel kunt ophangen en verwijderen? Kies er dan voor om het schaduwdoek op te hangen met katrol. Met een katrolsysteem span je het doek gemakkelijk op en haal je het ook binnen een handomdraai weer weg.

Kun je een schaduwdoek ophangen zonder te boren?

Een schaduwdoek ophangen zonder te boren gebeurt niet zo vaak. Wil je namelijk dat het bevestigingsmateriaal goed vast zit, dan zijn schroeven het stevigst. Wil je liever niet in de muur boren? Kies dan voor een ander bevestigingspunt, zoals een paal, boom of schutting.

Wat heb je nodig bij het bevestigen van een schaduwdoek?

De schaduwdoek bevestigingsmaterialen die je nodig hebt vind je in onze bevestigingsmaterialen sets. We hebben een RVS bevestigingsset driehoek schaduwdoek en een RVS bevestigingsset vierkant schaduwdoek. In deze sets vind je spanschroeven, karabijnhaken, platen met oog en RVS kettingen. Daarnaast zijn alle onderdelen ook los te bestellen in onze webshop. Denk aan een koord, bout met oog voor paal of een aluminium rails met schuifsysteem

Meer weten?

Heb je vragen over het ophangen van een schaduwdoek of wil je meer weten over onze producten? Neem contact met ons op. We zijn bereikbaar op 0493-493491 of via info@nettenverkoop.nl

 

 

Blog overzicht