• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

Vogelnet bevestigen

Geplaatst: 28-11-2023

Categorie: Netten

Vogels zijn ontzettend leuk om naar te kijken, maar soms komen ze op plekken waar je ze liever niet wilt hebben. Denk aan je balkon, je moestuin, fruitbomen en gewassen, maar ook je vijver. Een hongerige vogel kan daar voor flink wat problemen zorgen. Gelukkig kun je er wat tegen doen. Een vogelnet bevestigen is de perfecte manier om onze gevleugelde vrienden op een diervriendelijke manier op afstand te houden.

Maar hoe doe je dat nou precies, een vogelnet spannen? In deze blog vertellen we het je aan de hand van 7 overzichtelijke stappen! Laten we eerst eens kijken naar de materialen en voorbereidingen die je nodig hebt om je vogelnet te bevestigen.

Benodigdheden bij het bevestigen van een vogelnet

Het spannen van een vogelnet begint bij de juiste materialen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de materialen die je nodig hebt om jouw vogelnet zonder gedoe te bevestigen.

  • Vogelnet: Uiteraard is het belangrijkste onderdeel het vogelnet zelf. Kies voor een stevig materiaal dat groot genoeg is voor de plek die je wilt afschermen.
  • Palen of stokken: Hiermee bevestig je het vogelnet en bied je de nodige ondersteuning.
  • Bevestigingsmateriaal: Hulpmiddelen als spandraad, touw of kabelbinders houden je vogelnet netjes op zijn plaats.
  • Grondpennen (optioneel): Plaats je jouw vogelnet laag bij de grond? Dan kun je het vastzetten met grondpennen.
  • Schaar of tang: Met een schaar knip je het materiaal op de juiste grootte voor jouw project. Een tang helpt je om het net vast te maken aan het bevestigingsmateriaal.
 

 

Stappenplan vogelnet spannen

Heb je alle benodigdheden bij de hand? Dan kun je aan  de slag gaan met het bevestigen van je vogelnet.

Stap 1: Bepaal de locatie

Allereerst is het belangrijk om van tevoren zorgvuldig de locatie te bepalen. Denk bijvoorbeeld goed na over de grootte van het gebied dat je wilt afzetten en hoe je het vogelnet het beste plaatst voor optimale bescherming.

Daarnaast is het verstandig om ook goed na te denken over de toegankelijkheid van het afgezette gebied. Ga je een moestuinnet spannen? Dan is het natuurlijk fijn als hongerige vogels niet meer bij je tomaten komen. Maar als jou dat ook niet meer lukt, ben je niet veel opgeschoten. Kijk daarom goed welke benadering nodig is om ervoor te zorgen dat het vogelnet geen belemmering is.

Je kunt ook een volièrenet spannen om vogels juist binnen te houden. Als je vogels houdt, wil je die natuurlijk ook beschermen. Een volière net zorgt ervoor dat je vogels niet ontsnappen en beschermt zijn tegen roofdieren en zieke vogels.

Stap 2: Meten is weten

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het net mooi op maat is geknipt. Is het te klein? Dan biedt het onvoldoende bescherming. Maar ook een te groot net brengt allerlei problemen mee. Loshangend materiaal is bijvoorbeeld vatbaarder voor beschadiging en kan ertoe leiden dat vogels vast komen te zitten, met alle gevolgen van dien. Bovendien ziet het er wel zo netjes uit als alles mooi aansluit.

Meet van tevoren nauwkeurig het gebied of object dat je wilt afschermen met het vogelnet. Voeg vervolgens een kleine marge toe van 2 of 3 mazen. Zo heb je altijd genoeg materiaal over om het net goed vast te maken. Gebruik vervolgens een schaar of een tang om het net op maat te knippen. Zorg dat je het net egaal spant, maar niet te strak. In dat geval loop je het risico op beschadiging door de wind, rekken en scheuren.

Stap 3: Plaats de palen of stokken

Met palen en stokken maak je steunpunten voor het vogelnet. Ga je een moestuinnet spannen? Zorg dan voor stevige palen of stokken die hoog genoeg zijn om boven de planten te reiken en diep genoeg om stevig in de grond te staan. Het kan nodig zijn om de palen in een hoek te plaatsen. Eventueel kun je tussenpalen plaatsen om doorhangen van het net te voorkomen. Bevestig de palen stevig in de grond, zodat ze weer en wind kunnen doorstaan.

Stap 4: Bevestig het vogelnet aan de palen

Nu heb je een stevige basis en kun je jouw vogelnet spannen. Werk van de ene naar de andere kant en bevestig het net stevig met spandraad, touw of kabelbinders aan de bovenkant van de palen. Bevestig het net strak genoeg om ervoor te zorgen dat het niet gaat hangen, maar niet zo strak dat je schade aanricht aan het net of de palen.

Stap 5: Gebruik grondpennen (optioneel)

Een vogelnet bevestigen aan de grond is in sommige gevallen wenselijk. Denk aan het spannen van een net over je vijver of laag liggende gewassen. In dat geval kun je grondpennen gebruiken. Plaats de pennen met gelijke tussenafstand langs de rand van het net en sla ze in de grond. Door je vogelnet op deze manier aan de grond te bevestigen, voorkom je dat vogels via de grond bij je gewassen komen of een vis uit je vijver pikken.

Stap 6: Controleer op gaten en losse plekken

Bijna klaar! Nu je het net hebt bevestigd, is het verstandig om goed te kijken of er nergens gaten of losse plekken zijn. Daar glippen vogels misschien nog steeds doorheen. Ook worden scheuren snel groter, waarmee je het risico loopt dat je net kapotgaat. Zie je een scheur? Gebruik dan reparatiekoord om het te repareren. Let er ook goed op dat er geen scherpe randjes zijn die je net kunnen beschadigen.

Stap 7: Onderhoud en inspectie

Is je net strak en stevig bevestigd? Dan is het zaak om je net regelmatig te inspecteren en onderhouden. Weersomstandigheden, dieren en natuurlijke slijtage zorgen ervoor dat je net verweert of beschadigd raakt. Repareer gaten die eventueel ontstaan en houd het net schoon.

Zorg er bovendien voor dat er geen materiaal verzamelt op je vogelnet, zoals bladeren en takken. Zo zorg je ervoor dat je lang geniet van je vogelnet.

Maatwerk vogelnet nodig?

Een vogelnet dat te strak is gespannen kan scheuren veroorzaken. Een te groot vogelnet kan er juist voor zorgen dat vogels verstrikt raken en ziet er daarnaast niet mooi uit. Daarom is het belangrijk om een net te hebben dat goed aansluit op jouw locatie.

Merk je dat je vogelnet niet de juiste maat heeft, of wil je meteen het juiste formaat in huis halen? Bij Nettenverkoop helpen we je graag met een vogelnet op maat.

 

 

Blog overzicht