• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

Net over vijver spannen?

Geplaatst: 20-11-2023

Categorie: Netten

Heb je een prachtige vijver in de tuin, maar zijn bladeren en ander organisch vuil een doorn in het oog? Wil je de vissen in je vijver bovendien beschermen tegen reigers en katten? Dan biedt een vijvernet uitkomst. Door een speciaal net over je vijver te spannen voorkom je problemen, zoals ongenode gasten en algengroei door rottende bladeren. In deze blog vertellen we je aan de hand van een simpel stappenplan hoe je een vijvernet kunt bevestigen. Uiteraard geven we je ook een aantal handige tips.

Vijvernet bevestigen in 6 stappen

Een net over je vijver spannen moeilijk? Niet met ons stappenplan. In slechts 6 stappen kun jij op de juiste manier een vijvernet bevestigen. Haal alvast het volgende in huis, zodat je goed bent voorbereid: 

Stap 1. Bepaal welk vijvernet je nodig hebt

Wanneer je nog niet beschikt over een net, is het belangrijk om je goed in de verschillende soorten vijvernetten te verdiepen. Wil je bijvoorbeeld alleen voorkomen dat bladeren en takken in je vijver terechtkomen of moet het vijvernet ook reigers en andere rovers tegenhouden?

Het doel bepaalt de draaddikte en de maasgrootte van het net. Hoe dikker het draad, hoe sterker het net en hoe kleiner de mazen, hoe meer het net kan tegenhouden. Vraag eventueel advies aan een van onze specialisten.

Stap 2. Meet de afmetingen van de vijver

Heb je bepaald welk net geschikt is voor jouw situatie? Meet dan het formaat van je vijver, zodat je zeker weet dat het vijvernet dat je wilt aanschaffen groot genoeg is. Er moet voldoende ruimte tussen het wateroppervlak en het net over kunnen blijven. Een goede richtlijn is om ongeveer 10 tot 15 centimeter ruimte te houden.

Geen vijver is natuurlijk hetzelfde en of je nu een ronde, rechthoekige of vierkante vijver hebt, voor elke vijver is er een geschikt net. Heb jij een vijver met een bijzondere vorm of afwijkende afmetingen? Laat dan een vijvernet op maat maken.

 

 

Stap 3. Maak de vijver schoon

Voordat je het net over je vijver gaat spannen, is het zaak om de vijver goed schoon te maken. Verwijder bladeren en ander organisch afval met een schepnet en haal wieren en algen uit het water. Doe je dit niet, dan zakt alles onder je vijvernet alsnog naar de bodem en kunnen de waterwaarden in je vijver uit balans raken.

Slib dat zich al gevormd heeft op de bodem kun je ook het beste verwijderen. Misschien even wat meer werk maar daar heb je later zeker profijt van! Eventuele uitgebloeide vijverplanten kun je snoeien en vergeet vooral het vijverfilter niet te reinigen.

Stap 4. Span het net over de vijver

Na de grote schoonmaak is het tijd om het vijvernet te bevestigen. Span het net zo strak mogelijk over de gehele vijver. Dit gaat het gemakkelijkst als je de hulp van iemand inschakelt. Is er geen hulp in de buurt, gebruik dan zware objecten zoals tegels om het net op z’n plaats te houden.

Het is belangrijk dat het net strakgespannen is, zodat het niet doorzakt wanneer er bladeren of eikels op vallen. Overdrijf dit echter niet. Wanneer je het net té strak wil spannen heb je het risico dat er scheuren ontstaan. Een extra spandraad of -elastiek door het net kan bij grotere oppervlaktes helpen om het op spanning te houden.

Stap 5. Bevestig het vijvernet met grondpennen

Is het gelukt om het net over de vijver te spannen? Zet het net dan goed vast. Dit doe je door grondpennen (of andere bevestigingsmaterialen, zoals haringen) aan de rand van de vijver te plaatsen. Houd, zoals eerder vermeld, rekening met voldoende ruimte tussen het net en het wateroppervlak (10-15 cm).  

Stap 6. Regelmatig vrijmaken

Zorg ervoor dat je het vijvernet regelmatig vrijmaakt van bladen, rakken, eikels en ander vuil. Doe je dit niet dan kan het net doorzakken. Met een doorgezakt net kan organisch vuil alsnog het water raken en kunnen er alsnog algen ontstaan.

Let op dat je bij het vrijmaken van het vijvernet geen scherpe objecten gebruikt zoals een metalen hark. Hiermee kun je het net namelijk beschadigen en kunnen er scheuren ontstaan.

Tips voor het bevestigen van een vijvernet

Tot slot een aantal tips op voor de bevestiging en het onderhoud van je vijvernet:

  • Meten is weten: zorg ervoor dat je net groot genoeg is. Laat eventueel een vijvernet op maat maken.
  • Vele handen maken licht werk: bevestig je vijvernet bij voorkeur met z’n tweeën.
  • De juiste spanning: span het net zo strak mogelijk en zorg voor voldoende ruimte tussen het net en het wateroppervlak (10-15 cm).
  • Haal het net in de winter weg: in de winter wordt het gewicht op het vijvernet aanzienlijk zwaarder wanneer bladeren en ander vuil op het net bevriest. Hierdoor loop je het risico dat het net doorzakt of kapotvriest. Een bevroren vijver beschermt je vissen overigens goed genoeg tegen reigers en andere rovers.

Vragen bij het spannen van een net over je vijver?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je het beste een net over je vijver kunt spannen? Of wil je advies over welk vijvernet geschikt is voor jouw situatie?

Neem dan contact op met de specialisten van Nettenverkoop via info@vdenettenverkoop.nl of  +31 (0)493 493 491. Wil je direct een vijvernet aanschaffen om jouw vijver te beschermen? Bekijk dan ons assortiment vijvernetten, geschikt voor het weren van vuil en reigers.

 

 

Blog overzicht