• Maatwerk
 • Direct contact
 • Snelle levering

Wat is een pergola?

Geplaatst: 04-04-2024
Door: Roy

Categorie: Algemeen

Het buitenleven is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Veel tuineigenaren kiezen daarom voor terrasoplossingen waarmee ze optimaal van hun tuin kunnen genieten. Zelfs als het weer even tegenzit. Ook de pergola wint aan populariteit. Maar wat is een pergola? Een pergola is een constructie van palen en latten waarmee je een sfeervolle en beschutte plek creëert.

In dit artikel gaan we dieper in op de definitie van een pergola. We vertellen over de voordelen, lichten de verschillende soorten toe én geven tips voor de aanschaf.

Definitie van een pergola

Het begrip ‘pergola’ komt uit het Italiaans, waar de letterlijke betekenis ‘prieel’ is. Een pergola is – net als een prieel – een losstaande, open terrasoverkapping. De constructie van een pergola bestaat uit houten of metalen staanders met daarbovenop horizontale latten.

Langs deze staanders en latten kunnen klimplanten groeien, waardoor de pergola niet alleen een decoratieve aanvulling is op je tuin, maar ook uitstekend dienstdoet als zonwering. Tegenwoordig wordt een pergola vaak voorzien van een doek, zodat je een beschutte plek kunt creëren.   

Verschillende soorten pergola’s

Pergola’s zijn er in verschillende soorten. De meeste constructies zijn vervaardigd uit hout, maar ook metaal of een combinatie van metaal en hout zie je steeds vaker terug in een pergola. Naast traditionele pergola’s met een open structuur, bestaan er pergola’s met een schaduwdoek, harmonicadoek of zijwanden. Wat je wensen ook zijn, voor elke tuin en elk terras is er een geschikte pergola!

 

 

Pergola als zonwering

Wil jij een sfeervolle schaduwplek in je tuin of op je terras, waar je tijdens de zonnige uren heerlijk kunt vertoeven? Een pergola kan uitstekend gebruikt worden als zonwering. De meeste pergola’s hebben een open structuur, maar door deze te voorzien van zonwerende accessoires creëer je een decoratieve schaduwplek. Kijk maar eens naar onze pergola met schaduwdoek en onze pergola met harmonicadoek. Deze overkappingen van duurzaam Douglas-hout zijn niet alleen een lust voor het oog, ze bieden ook bescherming tegen de zon en schadelijke uv-straling.

Pergola en klimplanten: de perfecte combinatie

We zeiden het al eerder: de palen en latten van een pergola zijn de perfecte basis voor klimplanten. Een pergola met planten vormt een prachtige, natuurlijke schaduwplek in je tuin.

Hoewel niet elke plant geschikt is, zijn er voldoende klimplanten waarmee je een levendige overkapping kunt creëren. Denk aan de klimroos voor een romantische setting, de blauweregen voor een zomers gevoel en de druivenstruik voor een mediterraans tintje. Andere planten die perfect langs de constructie van een pergola kunnen groeien, zijn de clematis en de kamperfoelie. Deze soorten groeien zowel in de zon als de schaduw.

De voordelen van een pergola

De pergola is de laatste jaren steeds populairder geworden als terrasoplossing. Ook bij ons groeit de vraag naar pergola’s. En dat snappen we. De overkapping biedt namelijk veel voordelen:

 • Verlenging van het buitenseizoen: met een pergola kun je langer buiten zitten. Ook wanneer het frisser wordt, geniet je op een beschutte plek van je tuin of terras.
 • Perfecte zonwering: of je pergola nu voorzien is van klimplanten of een doek, een pergola biedt je de mogelijkheid om in de schaduw te zitten.
 • Meer privacy: nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers zijn verleden tijd. Een pergola biedt meer privacy.
 • Voordelige terrasoplossing: wil je graag beschut in je tuin zitten, maar is een complete terrasoverkapping of veranda boven je budget? Een pergola is een goedkoper alternatief.
 • Eenvoudige montage: een pergola is perfect voor de doe-het-zelver, omdat deze met behulp van een handleiding eenvoudig te plaatsen is.
 • Decoratieve oplossing: een pergola is een mooie aanvulling op je tuin. Zeker in combinatie met klimplanten, geeft de pergola een zomers gevoel. 

Belangrijke overwegingen bij de aanschaf van een pergola

De verschillende soorten maken het misschien lastig om een keuze te maken voor de juiste pergola. Let bij de aanschaf van een pergola in elk geval op:

 • Het materiaal: ga je voor een natuurlijk karakter? Kies dan voor hout. Heb je een moderne tuin, dan past een pergola van metaal beter bij je. Hout* heeft het voordeel dat het gemakkelijk is over te schilderen, maar vraagt om iets meer onderhoud dan metaal. Metaal is onderhoudsvriendelijk, maar is vaak duurder in de aanschaf.
 • Weersbestendigheid: wat is het doel van de pergola? Wil je een pergola zodat je buiten kunt zitten ondanks de weersomstandigheden? Zorg er dan voor dat je constructie voorzien is van een doek of dat je deze kunt uitbreiden met accessoires die de pergola weersbestendig maken.  
 • De hoogte: om comfortabel onder een pergola te kunnen zitten, moet deze de juiste hoogte hebben. De ideale hoogte van een pergola ligt tussen de 200 en 250 cm. Wil je een hogere pergola, controleer dan bij je gemeente of deze vergunningsvrij geplaatst kan worden.

*Tip: ga je voor hout? Kies dan voor een duurzame soort, zoals Douglas-hout.

Bekijk ons assortiment pergola’s met doek

Ben je er – nu je weet wat een pergola is – van overtuigd dat een pergola dé oplossing is voor jouw tuin of terras? Nettenverkoop heeft diverse pergola’s met een schaduwdoek of harmonicadoek in het assortiment. Duurzaam, sfeervol en gemakkelijk te plaatsen. Bekijk ons assortiment in de webshop en bestel jouw pergola met doek eenvoudig online. 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

Blog overzicht