• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

Worteldoek leggen

Geplaatst: 26-11-2024
Door: Roy

Categorie: Algemeen

We kennen het allemaal. Dat vervelende onkruid dat telkens weer de kop op steekt. Een worteldoek, ook wel onkruiddoek of gronddoek genoemd, is een effectieve en goedkope oplossing tegen onkruid. Ook beschermt het de bodem en bevordert het de afvoer van regenwater.

Om de werking van een worteldoek optimaal te benutten is het belangrijk deze op de juiste manier te leggen. In ons overzichtelijke stappenplan lees je hoe je dit gronddoek stap voor stap legt en vastzet.

Benodigdheden bij het bevestigen van een worteldoek

Voordat je begint met het leggen van worteldoek is het verstandig om eerst alle materialen en benodigdheden te verzamelen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Schep: om de ondergrond te egaliseren en smalle sleuven te graven.
  • Schaar of mes: om het onkruiddoek in te korten en op maat te knippen.
  • Hamer: om de grondpennen in de grond te slaan.
  • Grondpennen: om het doek extra mooi en stevig vast te zetten.
  • Kantopsluiting: om het gronddoek af te grenzen.

BEKIJK WORTELDOEKEN

 

BEKIJK GRONDPENNEN

 

Stappenplan voor het leggen van een worteldoek

Heb je alle benodigdheden in huis gehaald? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Maar waar begin je? En hoe pak je dit aan? We leggen het graag stap voor stap uit in ons uitgebreide stappenplan voor het leggen van een worteldoek.

Stap 1. Voorbereiden van de ondergrond

Het eerste aandachtspunt is de ondergrond. Om oneffenheden te voorkomen, is het belangrijk dat de bodem vlak en egaal is. Zorg er dus voor dat er geen kuilen of hobbels in de grond zitten. Verwijder ook eventueel aanwezig onkruid. Des te egaler de bodem, des te mooier en strakker het eindresultaat.

Stap 2. Uitrollen en op maat maken van het worteldoek

Een worteldoek wordt doorgaans in een pakket of op rol geleverd. Is de ondergrond egaal? Span het onkruiddoek dan strak over de oppervlakte heen. Een rol kun je eenvoudig uitrollen en vervolgens op maat maken. Het doek bevat bovendien een handige vakverdeling om de 25 centimeter, wat helpt bij het leggen en uitsnijden.

Stap 3. Plaatsen van het worteldoek

Zodra het doek goed is uitgelegd, kun je het op enkele plaatsen vastleggen met stenen of eventueel grondpennen. Hiermee voorkom je dat het doek gaat schuiven, maar blijft er wel nog ruimte voor aanpassingen tijdens het leggen. Is je doek perfect op maat en uitgerold? Dan is het tijd om het worteldoek op de aarde te leggen.

Stap 4. Vastzetten van het worteldoek

Vervolgens zijn er twee manieren om het gronddoek vast te zetten: instoppen of laten doorlopen.

Optie 1: Instoppen

Eén manier om het doek vast te zetten is door het aan de randen in de grond te steken. Maak hiervoor smalle sleuven van ± 20-30 cm diep langs de randen. Stop vervolgens het worteldoek in de sleuven en gooi er grond bij, totdat de grond weer volledig egaal is. Gebruik grondpennen om het doek extra stevig vast te zetten. Deze kun je met een hamer aan de randen en in de hoeken door het doek heen de grond in slaan. Grondpennen zijn met name verstandig bij lichtere bodembedekkers, zoals houtsnippers.

Optie 2: Laten doorlopen

Je kunt er ook voor kiezen om het doek te laten doorlopen door de randen tegen de zijkanten om te vouwen. Om te voorkomen dat er openingen aan de zijkanten ontstaan waar onkruid weer kan groeien, raden we het af om het onkruiddoek af te knippen. Wil je het doek laten doorlopen? Dan kun je hierbij eventueel een kantopsluiting toepassen. Je plaatst het doek dan onder de kantopsluiting.

Stap 5. Worteldoek dubbel leggen (bij meerdere banen)

Leg je meerdere banen aan? Houd dan een overlap van ± 5-10 centimeter aan tussen de verschillende banen. Door het worteldoek dubbel te leggen ontstaan er geen openingen tussen de banen waar onkruid in kan nestelen.

Stap 6. Afwerking van het worteldoek

Zorg voor een goede afwerking, waarbij het doek overal tot in de hoeken is aangelegd en het gehele oppervlak goed afsluit. Wil je planten in het doek plaatsen? Maak dan gebruik van de handige vakverdeling. Maak met een stanleymes een kruis in het midden van het vak, en snijd een klein gat waar de wortelkluit doorheen kan.

Ga je een oprit aanleggen met grind? Dan kun je een worteldoek onder het grind leggen. Zo krijgt onkruid geen kans om tussen het grind te groeien. Hierbij is het verstandig om een kantopsluiting aan de randen te plaatsen, om te voorkomen dat het grind kan wegrollen.

Zwart of wit worteldoek?

Nu je weet hoe je een worteldoek moet leggen, is het van belang dat je het juiste worteldoek kiest voor jouw situatie. Je kunt bovendien kiezen uit een wit of zwart gronddoek. De meest voorkomende variant is een zwart worteldoek. Dit doek heeft een hoge lucht- en waterdoorlaatbaarheid en is sterk UV-gestabiliseerd.  

Een wit worteldoek is speciaal voor lichtgevoelige gewassen ontworpen. Dankzij het sterk reflecterende vermogen van het witte doek, is de totale hoeveelheid licht die de gewassen bereikt aanzienlijk hoger.

Aanvullende tips & tricks?

Heb je na het lezen van deze handleiding toch nog vragen over het leggen van worteldoek? Neem dan gerust eens contact op. Onze specialisten geven je graag persoonlijk advies!

NEEM CONTACT OP

Veelgestelde vragen

Wat moet er onder een worteldoek?

Worteldoek leg je over de aarde om zo onkruid te weren. Het doek vormt de barrière tussen grind of andere bestrating en de aarde. Er komt dus niets onder een worteldoek. Zorg er simpelweg voor dat de grond vlak en egaal is voordat je worteldoek legt.

Hoe diep moet je een worteldoek leggen?

Kies je ervoor om het worteldoek in te stoppen? Houd dan een diepte van ± 20-30 cm aan voor de sleuven waar je het doek in stopt.

Hoeveel moet een worteldoek overlappen?

Ga je meerdere banen worteldoek plaatsen? Dan moeten de rollen elkaar minimaal 5 cm overlappen. Hiermee voorkom je dat er onkruid tussen de naden door kan groeien.

Wat is de levensduur van een worteldoek?

Hoogwaardig worteldoek is duurzaam en gemaakt van sterk materiaal dat bestand is tegen alle weersinvloeden. Hoe hoger de kwaliteit en dikte, hoe langer het worteldoek meegaat en zijn effectieve werking blijft behouden. De exacte levensduur hangt af van de kwaliteit van het materiaal en de omstandigheden waarin het wordt gebruikt. Een hoogwaardig doek kan makkelijk meerdere jaren meegaan.

Kan ik een worteldoek hergebruiken?

Afhankelijk van de staat en kwaliteit na het eerste gebruik, kan worteldoek meermaals worden hergebruikt. Wanneer het doek niet beschadigd is, kun je het eenvoudig opnieuw gebruiken voor een ander project. Controleer het doek op scheuren en slijtage, maak het goed schoon en je kunt het zo weer hergebruiken.

 

Blog overzicht